Timo Mustamäki Belysningsservice med betjäning på Träskvägen i Borgå
Vi har specialiserat oss på underhåll och renovering av kristallkronor och övriga belysningsarmaturer. Vi underhåller belysningsarmaturerna med kärlek och omsorg. Armaturerna tas isär, rengörs och monteras igen. Vi erbjuder våra kunder en helhetsservice, vi hämtar armaturerna för service och returnerar dem igen, nyrenoverade. Du kan lämna din armatur i våra händer.
Välkommen!
Blickfånget hänger i slottets tak
BORGÅ. Timo Mustamäkis verkstad företräder ett unikt skrå. Det krävs ett gott handlag och ett tålmodigt sinnelag för att ge en gammal kristallkrona dess glans åter.
För nästan två år sedan klättrade Timo Mustamäki upp på höga höjder och började plocka ner kronorna i Presidentens slott. Ett år och nio månader – och 3 000 arbetstimmar – senare kom lättnaden.
– Min största stund inföll när vi hade monterat ihop de stora kronorna och jag förstod att vi klarade det. Som mest var vi fem personer som arbetade med upphängningen av armaturerna. Det tog oss till exempel fem-sex arbetsdagar att sätta upp kronorna i rikssalen.
Timo Mustamäki har all anledning att vara stolt. Det verkar som om kristallkronorna har något magiskt över sig, det är till dem blickarna dras.
– Och ändå vet jag att det också har gjorts ett fint arbete av dem som restaurerade möblerna. Men på något sätt har det hantverket hamnat i skymundan i medierapporteringen.
Självlärd
Det finns ingen skola som utbildar i armaturrenovering. För Timo Mustamäkis del började hantverket som en bisyssla i den antikaffär i Helsingfors som ägdes av Tuomas Liljeström.
– Jag ville ha något att göra under de stunder då det var lugnare i affären.
Timo Mustamäki blev biten av hantverket och beslöt att bli egenföretagare 1990. Några år sedan köpte han och hans sambo ett hus i Borgå. Husets garage inredde han till verkstad. Det var både en och annan som ville låta putsa och renovera sina gamla kristallkronor och efter en tid blev garaget för litet.
– År 1997 byggde jag ett separat hus på gården för verkstaden.
Ett år senare råkade han träffa Tuomas Liljeström på en mässa. Timo erbjöd honom jobb som armaturrenoverare och Tuomas tackade ja. Verkstadens tredje anställda är Linda Maukkonen. Hon är utbildad till närvårdare.
– Men jag ville byta bransch. Jag har alltid varit intresserad av hantverk och när jag fick veta att Timo sökte arbetskraft för slottsuppdraget tog jag kontakt.
Slottskronorna
– Det var en jättestor grej för oss, säger Timo om slottskronorna.
Han fick inte uppdraget oförberedd. Han hade medverkat i en kartläggning av slottets armaturer för antal år sedan. Ett förslag som då lades fram var att kronornas kättingar och ledningar skulle täckas in med en strumpa för att göra helhetsintrycket mera enhetligt. Det förslaget har nu förverkligats.
– Den ursprungliga tanken var att armaturerna skulle renoveras en femtedel åt gången under fem somrar. Arbetet pågick 2005 och 2006. Men när det visade sig att slottets grund måste förstärkas ändrades planerna.
Beredningen av renoveringsprojektet började 2007. Efter självständighetsdagen 2012 stängdes slottet för totalrenoveringen för att öppna i ny skepnad till självständighetsbalen för några veckor sedan.
Allt på en gång
Timo Mustamäki lämnade in en offert och fick entreprenaden på renoveringen av kristallkronorna. Det gick inte att utföra arbetet några kronor åt gången. Slottet skulle tömmas för renoveringen och alla armaturer måste tas ner på en gång.
– För vår del handlade det om 70–80 armaturer, både lampetter och kronor. De största kronorna gick inte att lyfta ner som hela utan de måste första plockas isär och numreras. Vi byggde en plattform och där lades delarna i små högar.
Timos verkstad var för liten för att ta emot hela uppsättningen på en gång och därför blev han tvungen att hyra ett lager för förvaring.
En åt gången togs kronorna in i verkstaden. De otaliga prismorna putsades och tvättades. Armaturstommarna rengjordes från lack och gammal målning och förgylldes.
Tusentals
Timo har ingen aning om hur många prismor som gått genom hans och hans anställdas händer.
– Ett tusental var vi tvungna att ersätta med nya och det var endast en bråkdel av alla.
Armaturernas elledningar har också förnyats. Det arbetet utfördes i samarbete med ett elföretag som Timo Mustamäki anlitade.
Deadline för arbetet var den 1 oktober.
– Var var klara i tid och hängde upp det vi kunde. Fyra kronor hängdes upp senare för att rummet inte var färdigt.
Men före det skulle de vackra renoverade pjäserna forslas från Borgå till Helsingfors. Timo Mustamäki anlitade sin bror som har ett företag som specialiserat sig på transport av antikviteter. I billtaket finns krokar för transport av två-tre kronor åt gången.
De största kronorna monterades ihop på platsen. De har en diameter på 2,3 meter och det gick inte att få in dem som sådana genom dörren.
Han kommenterar slutskedet av arbetena med att konstatera att det var betydligt lättare att plocka ner än att hänga upp.
Domkyrkan Timo Mustamäki har också renoverat andra kronor av nationell betydelse. Renoveringen av kronorna i domkyrkan blev hans uppdrag efter branden i maj 2006.
– Jag hade renoverat kronorna en gång tidigare, tio år före branden och hade tagit noggranna fotografier. Fotografierna var bra att ha, utan dem hade arbetet varit betydligt svårare. Kronan längst framme skadades speciellt illa i branden. VI fick en hög med skadade delar som vi bredde ut på en presenning och började pussla.